BizimNET Batak Nedir?

Batak; hem gençler hem de yetişkinler arasında oldukça popüler. Öyle ki bu oyun; kahvehanelerde, oyun salonlarında ya da evlerde çok tercih edilen kağıt oyunları arasında yer alıyor. Ülkemizde bu kadar çok seveni bulunan oyunun birkaç farklı versiyonu var. Bu yazımızda batak oyunun farklı versiyonlarına ve batak kurallarına yer verdik. Peki, batak nasıl oynanır?

Amaç

Oyunun amacı, oyun başlamadan önce kendi alabileceği el sayısını tahmin etmek ve en az o kadar el almaya çalışmaktır. Bir diğer oyun türünde ise sadece kozu belirleyen kişi belirttiği el kadar almaya çalışır. Diğer oyuncular ise batmamak için en az 1 el almalıdır.

Batak oyunu çeşitleri

Koz Maça

İhaleli Batak

Eşli Batak

Batak Kuralları

Oyun sonunda 1 ile bitiren oyunu kazanır.

Yerde alınan kartları alan oyuncu eline alırsa batırılır.

Herhangi bir turda 11 el alan oyuncu King yapmış olur. Bunu o turun başında deklare eder, bu tur oyunun son turu olur. Bu elde el alamayan oyuncu veya oyuncular kaybetmiş sayılır. İhaleci tur sonunda King yapabilirse oyunu kazanmış olur, yapamazsa oyunu kaybetmiş olur. Oyun bittikten sonra 1 eksik alan batar, 3 fazla alan yine batar.

Eğer oynanan oyun eşli batak ise oyuncunun King yapması için bütün elleri alması ve bunu o turun bașında deklare etmesi gerekir. King yapılırsa oyun sonlanır. Eğer bir takım deklare etmeden bütün elleri alırsa oyun yine biter fakat oyunu karşı takım kazanır.

Batak nasıl oynanır?

Sırası gelen oyuncu yerde oynanan kartın renginden bir kart atar.

İlk elden sonra oynanan ellerde sırası gelen oyuncunun elinde yerde oynanan renkten bir kart yok ise o zaman varsa koz renginden veya koz renginden bir kartı da yoksa elindeki diğer renklerden herhangi bir kartı atabilir, fakat koz veya ortadaki renkten atmayan kişi çöp atmış olur ve bir şey alamaz. Aynı elde birden fazla oyuncu koz renginden kart oynuyorsa bir sonraki oyuncu kozu büyütmek zorundadır. Yere atılan kağıdı geçmeyen oyuncu o el yenik sayılır.

O el atılan en yüksek kart o eli alır ve sıra o kartı atan oyuncuya geçer.

Puanlama

Her tur sonunda oyuncuların tur başında almayı taahhüt ettikleri el sayısı ile tur sonunda aldıkları el ile doğru orantılı aşağıdaki şekilde hesaplanan bir puana sahip olurlar.

Taahhüt ettiği el sayısı veya üstünde aldıysa

10 x Taahhüt ettiği el sayısı + (aldığı el sayısı - Taahhüt ettiği el sayısı) kadar puan

Taahhüt ettiği el sayısı altında aldıysa

-10 x Taahhüt ettiği el sayısı kadar puan alır

Tur başında “El almaz” diyen oyuncu tur sonunda

El almazsa +50 puan

El alırsa -50 puan